Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu yayımlandı. Rapor, 2030 yılına kadar işlerin yüzde 22’sinin dönüşüme uğrayacağını ortaya koyuyor.
Dünya Ekonomik Forumu, yayımladığı 2025 İşlerin Geleceği Raporu ile iş gücü piyasasında köklü değişimlere ışık tuttu. Türkiye özelinde TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu iş birliğiyle hazırlanan çalışma, 2030 yılına kadar işlerin %22’sinin dönüşüme uğrayacağını ortaya koyuyor. Rapora göre, bu süreçte 170 milyon yeni rol oluşurken, 92 milyon rolün ortadan kalkacağı öngörülüyor.
Teknoloji ve demografi, iş gücü piyasasını şekillendiriyor
Teknolojik ilerlemeler, demografik değişimler ve ekonomik baskılar, dünya genelinde iş gücü piyasalarını yeniden yapılandırıyor. Yapay zekâ, robotik ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda yeni iş rolleri öne çıkarken, kasiyerler ve grafik tasarımcılar gibi bazı mesleklerde talep azalacak. Özellikle bakım ve eğitim sektörleri, nüfus artışı ve yaşlanan toplumların etkisiyle en fazla büyüme gösteren alalar arasında yer alacak.
Türkiye’deki öne çıkan meslekler
Raporda, Türkiye’de iş gücü piyasasında enerji teknolojileri ve yapay zekâ gibi alanların önemli bir dönüşüm yaratacağı belirtiliyor. 2030’a kadar Türkiye’de en çok talep görecek meslekler şunlar olacak: “Robotik Mühendisleri, Yenilenebilir Enerji Mühendisleri, Otonom ve Elektrikli Araç Uzmanları.” Ayrıca, Türkiye’de iş başında gerekli becerilerin %44’ünün değişeceği tahmin ediliyor. Bu oran, küresel ortalamadan (%39) daha yüksek.
Beceri açığı, iş dünyasının önünde büyük engel
Küresel ölçekte işverenlerin %63’ü, dönüşümün önündeki en büyük engelin beceri eksikliği olduğunu vurguluyor. Raporda öne çıkan detaylar şöyle: “İş gücünün %59’unun 2030’a kadar yeniden beceri kazanması gerekecek. Yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik gibi alanlardaki becerilere olan talep hızla artarken, dayanıklılık, çeviklik ve yaratıcı düşünme gibi insani beceriler önemini koruyacak. Eğitim fırsatlarına erişim eksikliği nedeniyle 120 milyon kişinin işsiz kalma riski bulunuyor.”
Şirketler ve hükümetlere acil eylem çağrısı
Dünya Ekonomik Forumu İş, Ücretler ve İş Yaratma Bölümü Başkanı Till Leopold, “Şirketler ve hükümetler, beceri yatırımlarını artırarak dayanıklı ve adil bir iş gücü oluşturmak için hemen harekete geçmeli” çağrısında bulundu. Rapora göre, tarım işçileri, kuryeler ve inşaat işçileri gibi ön saflardaki meslekler, iş piyasasında en fazla büyümeyi kaydedecek. Aynı zamanda, yapay zekâ ve yenilenebilir enerji gibi alanların da iş gücüne önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Sinan SAYGI / gazetevirgul.com