Son dakika Dünya Küresel finansal sistemdeki parçalanma, dünya ekonomisini tehdit ediyor
Dünya

Küresel finansal sistemdeki parçalanma, dünya ekonomisini tehdit ediyor

Paylaş

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yeni raporuna göre, küresel finansal sistemdeki parçalanma, dünya ekonomisinde 5,7 trilyon dolarlık kayba yol açabilir.

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun 55. Yıllık Toplantıları kapsamında yayımlanan rapor, küresel finansal sistemde artan parçalanmanın, dünya ekonomisini ciddi şekilde tehdit ettiğini ortaya koydu. Rapora göre, parçalanma nedeniyle küresel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) %5 oranında düşebilir ve 5,7 trilyon dolarlık bir kayıp yaşanabilir.

Ekonomik parçalanma artıyor

AA’nın haberine göre, artan jeoekonomik parçalanma, 2008 küresel finansal krizi ve COVID-19 pandemisinin neden olduğu ekonomik zararlardan daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Ticaretin ve sınır ötesi sermaye akışlarının azalması, ekonomik verimlilik kaybına yol açıyor. WEF’in tahminlerine göre, bu parçalanma küresel ekonomiye 0,6 ila 5,7 trilyon dolar arasında bir maliyete mal olabilir. Raporda, ülkelerin jeopolitik hedeflerine ulaşmak için kullandıkları yaptırımlar ve sübvansiyonlar gibi korumacı politikaların finansal sistemde parçalanmaya neden olduğu vurgulandı. 2017’den bu yana küresel çapta yaptırımlar %370 oranında arttı. Bu politikalar, uluslararası işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini zora sokuyor.

“Liderler için kritik bir fırsat”

WEF Mali ve Parasal Sistemler Merkezi Başkanı Matthew Blake, finansal sistemdeki parçalanmanın maliyetinin büyük olduğunu belirterek liderlere çağrıda bulunarak, “Küresel finansal sistemi korumak ve işbirliğini güçlendirmek için liderlerin ilkeli bir yaklaşım sergilemesi gerekiyor” dedi.

Sinan SAYGI

Paylaş